PT-E85 de Luxe CENTRAL etanol-átalakító

Központi injektoros benzines járművek etanol üzemre alkalmassá tételére kifejlesztett digitális egység

PT-E85-CENTRAL

29.500ft

 

 

PT-E85 de Luxe etanol-átalakító 3/4 hengeres

3/4 hengeres benzines járművek etanol üzemre alkalmassá tevő digitális egység

PT-E85-UNI-4C

39 500 Ft

 

Bioetanol E85

Mi is az a bioetanol?

Növényi alapanyagból előállított, víztelenített alkohol. Bioetanol előállításakor keményítőtartalmú növényi alapanyagból (kukorica, árpa, búza, stb.) először cukrot, majd alkoholt állítanak elő erjesztéssel, majd lepárlással.

Mit takar az E85 jelzésű üzemanyag neve?

Az E85 jelzésű üzemanyag 85% bioetanolból és 15% benzinből áll. Az oktánszáma 105 a sima benzin 95-ös oktánszámával ellentétben. Ennek az az előnye, hogy növekedhet az autó teljesítménye, csökkenhet a fogyasztása, hiszen csökken a motorban lévő detonációs égések előfordulási lehetősége. Az előbb említett tulajdonságokon túl a motor élettartama is növekszik etanol használata mellett, hiszen a detonációs égések súlyosan károsítják a motoralkatrészeket.

A bioetanol megújuló energiaforrás. Nem csak a pénztárcánknak, de a környezetnek is kedvezünk a használatával. Az égésekor annyi CO2 szabadul fel, mint amennyit a növény a felhasználása előtt megkötött, így nem járul hozzá az üvegházhatás erősödéséhez.

Előnyök:

1. Olcsóbb, mint a benzin
2. Magasabb oktánszámú, mint a legjobb benzin
3. Környezetbarát
4. Tisztítja az üzemanyagrendszert (motor élettartamának növekedése)

Hátrányok:

1. Az E85 fajlagos energiája alacsonyabb, mint a benziné, ezért 20-30% fogyasztásnövekedés
2. Etanol-átalakító használata szükséges a tökéletes üzemhez

A bioetanol jótékony hatásai

A bioetanol jótékony hatásai közé sorolhatjuk az üzemanyagrendszer tisztító hatását is. Az alkoholtartalom miatt jobb oldószer, mint a benzin. A injektorok élettartama növekszik, a motor teljesítménye növekedhet, a fogyasztása csökkenhet.

Az előbb említett tisztító hatás miatt, az etanol üzemre váltáskor 1000 km megtétele után érdemes lecserélni az üzemanyagszűrőt, mely a felszabaduló szennyeződés következtében eltömődhet.


TÉVHIT!

Bár az etanol agresszívabb anyag, mint a benzin, a gumialkatrészek és tömítések élettartama csak minimálisan csökkenhet, problémák általában nagyon használt, repedezett gumialkatrészek esetében jelentkeznek. Etanolra átálláskor érdemes ennek megelőzése végett az üzemanyagrendszer gumicsöveit, tömítéseit ellenőrizni, esetleg újakra cserélni.

Mindent összevetve etanol üzemben a jármű fogyasztása 20-30%-kal növekedhet, viszont az E85 kedvezőbb ára (akár 100 Ft-os árkülönbség) miatt nem jelent többletköltséget, sőt, olcsóbb lesz az autó használata!

Ügyfeleink tapasztalatai és visszajelzései alapján a fogyasztás általában 20%-kal növekszik meg.

Mi is az az etanol-átalakító?

Az etanol-átalakító lényege, hogy a jármű üzemanyag-levegő keverékének arányát úgy módosítja, hogy az megfelelően tudjon működni akár 100% E85 üzemben is.

A készülék úgy módosítja a keveréket, hogy a jármű vezérlőegysége által az injektorok felé küldött üzemanyag-befecskendezési mennyiségét optimalizálja, megnöveli.

A készülék képes akár 100% benzin, akár 100% E85 és ezek tetszőleges keverékével is tökéletesen működni.


A készülék az injektorok nyitvatartási idejét növeli meg. Ha benzint tankolunk, a lambda szonda visszaveszi a felesleges többlet üzemanyagot. Az E85 elégetésekor keletkező kipufogógázt a lambda szonda szegény keverékként érzékeli, ezért a rendszer dúsítási parancsot kap, viszont a gyári rendszer nem tudja olyan mértékben növelni a befecskendezett üzemanyag mennyiségét, amely megfelelő lenne, ezért van szükség az etanol-átalakító használatára. Benzin tankolásakor túldúsítottnak érzi a rendszer a működését, így az automatikusan szegényíti a keveréket, amíg a gyári értékre vissza nem áll.

Ennek a folyamatnak köszönhetően működik hibátlanul a rendszer bármilyen keverési arány mellett.